Książka kucharska MoMA ujawnia ulubione posiłki Willema de Kooninga, Andy’ego Warhola, Salvadora Dalí i wielu innych

Nietypowa książka kucharska przygotowana dla Muzeum Sztuki Nowoczesnej w Nowym Yorku gromadzi 155 przepisów 30 postaci takich jak Roy Lichtenstein, Salvador Dalí, Willem de Kooning, Louise Bourgeois, Andy Warhol, Helen Frankenthaler czy Christo i Jeanne-Claude.

Znajdziemy w niej między innymi przepis na czerwoną sałatkę Dalego, francuską sałatkę z ogórka Bourgeois, sos z owoców morza de Kooning i (przewidywalną) metodę gotowania w puszce zupy Campbell.

Projekt oddaje nie tylko charakterystyczny moment w kulturze amerykańskiej, kiedy można opublikować książkę kucharską z niemal dowolnym motywem. To również charakterystyczna chwila i miejsce w sztuce amerykańskiej. MoMA, jak można się było spodziewać, zaprosiło do projektu artystów, z którymi mieli najbliższe relacje, co w połowie lat 70. oznaczało szczególnie wpływowe pokolenie, które kolejny raz zyskało na znaczeniu i pozostało w centrum uwagi.

Zostaw komentarz

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o